O PAINTBALLU


Kaj je paintball

paintball

Paintball je razburljiv adrenalinski šport za vse aktivne navdušence, ne glede na spol, starost ali moč. Paintball je lahko akcijsko naravnan, vendar vseeno zabaven. Je odličen za treniranje timskega duha ter razvijanje strateškega razmišljanja s hitrim odločanjem v trenutku akcije.

Paintball se igra v naravi (paintball markerji imajo domet od 40 do 150 metrov), ki s pomočjo plina (najpogosteje CO2) ali zraka izstreljujejo barvne kroglice (paintballs), s katerimi se igralci medsebojno markirajo in tako izločajo iz igre. 

Za igranje paintballa igralec potrebuje marker, zaščitno masko za obraz, in maskirno obleko. Za dodatno zaščito pa ima igralec lahko tudi ščitnike za vse dele telesa.

Paintball Pravila

  1. Zaščitna maska mora biti ves čas igre na obrazu. Kdor masko sname, je nepreklicno izključen iz igre!
  2. Marker – puška mora biti pred vstopom v igro ali pri izstopu, vedno zavarovan pred sprožitvijo. Obvezno je namestiti cevni zamašek
  3. Cev markerja mora biti izven poligona vedno obrnjena navzdol
  4. Markerja ne smemo nastavljati med igro
  5. Streljati je dovoljeno samo na območju poligona
  6. Prepovedano je streljati živali in morebitne druge osebe, ki niso v igri
  7. Igralec je zadet če ga kroglica sotekmovalca zadene kamorkoli v telo ali marker. Igralec mora nato dvigniti roke in marker ter glasno izreči: »Zadet sem«. Poligon mora zapustiti in počakati v »mrtvi coni«. Igralec ne sme po zadetku govoriti z drugimi igralci v svoji ekipi.
  8. Na poligonu se nahaja sodnik, ki preverja spoštovanje pravil in doseganje zadetkov. Sodnikova odločitev je končna in zoper njo ni mogoče ugovarjati
  9. Nespoštovanje pravil lahko vodi do izključitve igralca v prekršku
  10. Pravila veljajo za katerokoli obliko igre Paintballa

Paintball oprema

MARKER - PAINTBALL PUŠKA

paintball marker

Marker je ime za Paintball puško in je osnovni del opreme. Deluje na principu širjenja potisnega plina iz jeklenke, največkrat je to CO2 ali zrak, lahko pa tudi kateri drug plin. S plinom lahko marker izstreli kroglico. Markerji se delijo na avtomatske in polavtomatske (elektropnevmatski), vendar oboji uporabljajo plin. Najbolj pogosti so polavtomatski. Hitrost izstrelitve kroglice je regulirana na največ 90 metrov na sekundo, kar omogoča dovolj varno igro. Igralec lahko z eno polnitvijo marker uporablja za približno 400 strelov.

LOADER

Loader je nameščen neposredno nad marker. Napolnimo ga s kroglicami, ki nato padajo v marker, ta pa jih s pomočjo plina izstreli. Običajno markerji delujejo na principu gravitacije, saj kroglico prosto drsijo iz loaderja v marker. Omogočajo streljanje s hitrostjo okoli 10 kroglic na sekundo. Obstajajo tudi loaderji s prisilnim polnjenjem, ki dosegajo višje število izstrelitev kroglic na sekundo. Uporabljajo se predvsem na profesionalnem nivoju tekmovanj.

ZAŠČITNA MASKA

paintball zaščitna maska

Zaščitna maska je strogo obvezen del varnostne opreme, in jo med igro ne smemo snemati z obraza. Na voljo je več velikosti, saj se mora dobro prilegati obrazu in zakriti tudi ušesa. Običajno je vezir sestavljen iz dveh stekel, ki preprečujeta močnejše rosenje ter poškodbe stekla.

ZAŠČITNA OBLAČILA

Zaščitno oblačilo ima obenem vlogo zaščite pred kroglicami in pri razpoznavi zadetkov tekmovalcev. Običajno so vojaških barv in prekrivajo trup in vse okončine telesa. Dodatno lahko igralec nosi tudi druge ščitnike kot so rokavice, ščitnik za vrat ali za komolce in kolena. Zaradi terena je pomembmna tudi obutev. Ta mora biti nedrseča, priporočjivo je nositi tako obutev, ki prekriva tudi gležnje, hkrati pa mora biti tudi udobna.

Pripravljen na akcijo?

Ali ste vedeli?

Zakaj se puška imenuje marker?

Paintball puške so sprva uporabljali v jamah za označevanje con za razstrelitev ali nevarnih predelov. Prav tako jih uporabljajo na rančih z živino in za označevanje dreves. "Mark" je angleški izraz, ki pomeni označevanje, za kar so markerji tudi namenjeni.


Spremljajte nas

Kontakt

Email : info@paintball-naklo.si

Telefon : 070-887-839

Grega Podbelšek s.p.

Cegelnica 34

4202 Naklo

© 2015 Paintball club Naklo